Oplossingsgericht
Innovatief
Meedenkend

Makelaarschap

De starter

Een starter belt met de binnendienst van kantoor. “Mijn bieding is geaccepteerd en ik wil graag mijn aangekochte woning door jullie kantoor laten taxeren. Ik heb minimaal een taxatie van 435.000 euro nodig voor mijn hypotheek. Lukt dat? Zo ja, dan mogen jullie de woning taxeren.”

De erfgenaam

Een erfgenaam dient erfbelasting te betalen over 2 woningen die geërfd zijn. Deze erfgenaam belt met de taxateur en vraagt of hij de waardering zo laag mogelijk kan uitvoeren. Dit scheelt een aanzienlijk bedrag in de aanslag erfbelasting. Het zijn immers oude panden die volledig gedateerd zijn intern.

Volledig onafhankelijk

Volgens de internationale taxatiestandaarden (de EVS-regelgeving) hoort een taxateur volledig onafhankelijk zijn taxatiewaarde te bepalen en zich te vergewissen van NRVT-regels of de opdracht uitgevoerd mag worden. De taxateur moet zich onder andere afvragen of hij te veel wordt beïnvloed door belanghebbenden, en of hij een waarde-instructie (wenswaarde) heeft ontvangen. Derden (de bank of bijvoorbeeld een bevoegd gezag) dienen namelijk vertrouwen te hebben in de deskundigheid van een taxateur.

Dit legt veel druk bij taxateurs. De meeste collega’s kunnen daar ongetwijfeld goed mee omgaan, maar dat geldt niet voor iedereen. Zou het daarom niet beter zijn om de geldverstrekker in alle taxatierapporten te vermelden als opdrachtgever? In mijn opinie is dan een groot stuk beïnvloeding vanuit een particuliere opdrachtgever niet meer van toepassing. Voor zakelijke taxaties is dit immers ook zo geregeld.

Johan Mulder is register/makelaar & taxateur en mede-eigenaar van Taxatheek Midden Nederland.

Klik hier voor de link naar de website van kop-munt.nl

Deel dit
blogbericht:

;


Registreren

Heb jij nog geen account? Registreer je dan gemakkelijk in enkele stappen.

Makelaarschap