Jouw pad naar het makelaars vak
Wanneer je denkt aan het beroep van makelaar, verschijnt misschien het beeld van een charmante professional die huizen verkoopt met
Hoe energiezuinig is jouw woning? Dit wordt vastgesteld in een geregistreerd energielabel. Zo kunnen potentiële kopers of huurders van jouw woning direct zien hoe het er voor staat met de energiezuinigheid.
Vanaf 2021 is het verplicht om bij het verkopen van een woning een definitief energielabel over te dragen. Maar hoe wordt zo’n energielabel vastgesteld? Er zijn verschillende klassen, van A++++ (meest zuinig) tot en met G (minst zuinig). Door het aanbrengen van triple of HR++ glas, zonnepanelen, energiezuinige verwarming of een warmtepomp kun je het het energielabel van een woning flink optimaliseren. Het voordeel? Een lagere energierekening én minder CO2-uitstoot!
Wanneer er een (definitief) energielabel wordt vastgesteld wordt een woning beoordeeld op de aanwezige isolatie zoals van de muren en het dak. Ook wordt er gekeken naar het soort installaties voor bijvoorbeeld het ventileren en verwarmen van de woning. Op basis van deze bevindingen berekent een energieadviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, verkoeling, warm water en ventilatie. Ook worden er verbeteringen en aanbevelingen aangeboden die ook op het energielabel komen te staan.
Over het algemeen zijn de kosten van een energielabel afhankelijk van de energieadviseur. Daarnaast is het goed om te weten dat een energielabel 10 jaar geldig is. Daarna kun je het energielabel weer laten vernieuwen. De energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel is nodig wanneer een woning te koop of te huur wordt aangeboden door middel van woningadvertenties.
Heb jij vragen over het energielabel van een woning? Neem dan contact op met Makelaarschap. Door onze jarenlange ervaring op de woningmarkt kunnen wij jouw vraag als geen ander beantwoorden.