Oplossingsgericht
Innovatief
Meedenkend

Makelaarschap

Wat valt onder kosten koper?

Overdrachtsbelasting: Dit is een belasting die betaald moet worden bij de overdracht van de woning. Voor woningen bedraagt dit doorgaans 2% van de koopprijs. Bijvoorbeeld, bij een huis van €300.000 is dat €6.000. Voor kopers tussen 18 en 35 jaar geldt een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting tot een koopprijs van €510.000 (2024).

Notariskosten: Deze kosten dekken de juridische aspecten van de eigendomsoverdracht, inclusief het opstellen van de notariële akte en eventueel de hypotheekakte. De kosten variëren, maar kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Kadasterkosten: Voor de registratie van de eigendomsoverdracht in het kadaster worden ook kosten in rekening gebracht, meestal rond €150 tot €300.

 

 

 

Wat valt niet onder kosten koper?

Niet alle kosten die gepaard gaan met het kopen van een huis vallen onder de term ‘kosten koper’. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de volgende kosten:

Hypotheekadvies- en bemiddelingskosten: Bij het afsluiten van een hypotheek kunnen advies- en bemiddelingskosten worden berekend, vaak variërend van €1.500 tot €3.000 of meer.

Taxatiekosten: Voor het verkrijgen van een hypotheek is vaak een taxatierapport nodig, met kosten tussen de €400 en €700.

Bouwkundige keuring: Vooral bij oudere woningen is een bouwkundige keuring aan te raden, met kosten meestal tussen €300 en €500.

Verhuiskosten: De daadwerkelijke kosten voor het verhuizen van je bezittingen vallen ook niet onder de kosten koper.

 

Bij het kopen van een huis komen verschillende kosten kijken, zowel die onder de kosten koper vallen als andere bijkomende kosten. Het is belangrijk om deze kosten te begrijpen en te plannen, zodat je goed voorbereid bent op alle uitgaven en geen onverwachte verrassingen tegenkomt tijdens het aankoopproces van je huis.

Deel dit
blogbericht:

;


Registreren

Heb jij nog geen account? Registreer je dan gemakkelijk in enkele stappen.